23 Temmuz’da Meridyen Circle Toplantısı Gerçekleştirildi

Meridyen Derneği’nin ‘Meridyen Circle’ projesi kapsamında 23 Temmuz 2011 Cumartesi günü 11.00 – 13.00 saatleri arasında dernek merkezinde düzenlediği toplantıda Dr. Nagihan Haliloğlu* “Anlatı ve Kimlik” konusunu ele aldı.

Nagihan Haliloğlu

Dr. Haliloğlu, egemen kültürün dışladığı bireylerin (özellikle kadınların), kendi hikayelerini anlatmada karşılaştığı zorluklardan ve bu zorlukların bazan nasıl fırsatlara dönüşebildiğinden bahsederek, bu zorlukları/fırsatları Karayipli İngiliz romancı Jean Rhys hakkındaki çalışması esnasında tespit ettiği dört temel mesele üzerinden tanımladı: ‘anlatma ihtiyacı’, ‘hikayelerin ilişkiselliği’, ‘meşru anlatılar’ ve ‘anlatıya getirilen engeller’

Sunumunda, ‘benlik anlatısı ve işlevleri’ konularına da değinen Dr. Haliloğlu, ‘hikayelerimizi sahiplenmenin önemi’ni de ‘hatıra portfolyosu oluşturma’ ve ‘kültürün anlatıya yüklediği önem’ çerçevesinde ele aldı.

Meridyen Circle, 23 Temmuz 2011

20’nin üzerinde kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Nagihan Haliloğlu’nun doktora tezinin kitaplaştığı “Narrating from the Margins” isimli eseri de tanıtıldı.

Nagihan Haliloğlu Kimdir?

1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında Oxford Üniversite’sinde ‘Fatma Aliye’nin Muhaddarat’ında Anlatıcının Güvenilirliği’ konulu teziyle Yüksek Lisans yaptı. 2009 yılında “Kenardan Anlatmak:  Jean Rhys’in Romanlarında Kadın ve Sömürge Sonrası Benliklerinin Öz-Tasviri” konulu teziyle Heidelberg Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 2011 yılının Haziran ayında “Narrating from the Margins.: Self-Representation of Female and Colonial Subjectivities in Jean Rhys’s Novels” isimli kitabı yayınlandı.