‘Beyinsiz Adam’ karakterinin yazarı Hakim Türkmen Meridyen Münazara Kulübü’nde!

Meridyen Münazara Kulübü eğitim programının yirmi dördüncü dersi 28 Mart 2014 Cuma günü, Twitter fenomenlerinden olan ‘Beyinsiz Adam‘ karakterinin yazarı Hakim Türkmen’in katılımıyla dernek merkezinde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 55 Meridyen Münazara Kulübü üyesinin katılımıyla gerçekleşen eğitimde, Hakim Türkmen, ‘Sosyal Medya ve Gündem’ konusu çerçevesinde bir sohbet gerçekleştirdi.

Meridyen Münazara Kulübü eğitmeni Yavuz Yiğit’in selamlama konuşmasıyla başlayan eğitim, Hakim Türkmen’in ‘Beyinsiz Adam Yazıklar Olsun’ adlı kitabı ve önümüzdeki aylarda çıkacak olan ikinci kitabı hakkında kısa bilgi vermesiyle devam etti.

Politika, siyaset ve çevresel faktörlerin hayatımızdaki olumlu ve olumsuz etkilerine değinen Türkmen, 19 yaşında yazmış olduğu tiyatro oyununun başarısından ve daha sonrasında sosyal medyada açmış olduğu hesabının hikayesinden bahsetti.

Türkmen, iletişim, iletişimde yazının yeri ve iletişimde yaşanılan sorunların nedenini ise şu sözleriyle açıkladı:

“ Kelimelerin dışındaki etkenler iletişimde % 93 etkilidir. Vücut dili, tavır, yüz ifadesi, el ve kol hareketleri, iletişimde kelimelere oranla daha etkilidir. İnternet ortamında ise, sadece kelimeler ve noktalama işaretleri vardır. Bir şey yazdığımızda, bunun karşımızdaki insana nasıl yansıdığını bilemeyiz. Dolayısıyla, bu ortamda sizin meramınızı anlatmanız gerçekten çok zor. Ortaya bir cümle söylemeniz çok kolaydır. İkili iletişimde ise, el kol hareketleri ve yüz ifadesi çok önemlidir. Bir insan, karşısındaki insana bir kelime söylediğinde, bunu yüz ifadesiyle, el ve kol hareketleriyle 100 farklı şekilde ifade edebilir. Yazarken ise, tek bir şekilde yazarız ve bunun karşı tarafa nasıl yansıdığını bilemeyiz. En fazla yapabileceğiniz şey, büyük karakter ve ünlem işareti kullanarak karşı tarafa bağırdığınızı ifade edebilirsiniz. O yüzden benim tavsiyem, bir yazı okuduğunuz zaman, hemen yazan kişiye kızmayın, çünkü o insanın bu yazıyı yazarken yüz ifadesini görmüyorsunuz. Yazarak, ikili bir diyalog kurmak çok zordur. Bu durum, iletişimi kısıtlar ve sonucunda tartışmanın çıkması çok doğaldır.”

“Türkçeyi çok doğru kullanmak gerekir.” diyen Türkmen, sözlerine şöyle devam etti:

“Mesele şuan ben konuşurken, kekelesem, yanlış kelimeler kullansam, araya yabancı kelimeler soksam, kimse beni dinlemez, sıkılır hatta sinirlenirsiniz. Dolayısıyla, yazarken de durum böyledir. Örnek verecek olursam, –de ve –da eklerini ayırmayan adamları ben anlamıyorum. Okumak için ekstra zaman harcıyorum. Bu yüzden ayrılması gereken ekleri ayırın. Yazarken, mümkün olduğu kadar cümlelerinizi kısaltmayın. Bu, karşı tarafa daha fazla saygı duyduğunuzu gösterir ve karşı tarafın işini kolaylaştırır.”

Son olarak, sosyal medya, gündem ve yazıları hakkında soruları cevaplayan Türkmen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Herkes burada internet kullanıyordur. Peki, “İnterneti kullanırken neler yapıyoruz?” İnterneti nasıl kullandığınız gerçekten çok önemlidir. İnterneti kullanırken, bir şey üretmeniz, bir şey koymanız, artı değer üretmeniz gerekir. İlgi alanlarınız, edebiyat olabilir, dağcılık olabilir, balıkçılık olabilir vb. alanınızla ilgili bir şeyler üretmeniz gerekir. Bu, size pek çok alanda kapı açabilir. Benim yaptığımda, aslında bunun bir örneğidir. Sizde böyle kendinize mecralar oluşturabilirsiniz.”

Eğitim, Hakim Türkmen’in katılımcıların sorularını cevaplaması ve kitaplarını imzalamasının ardından son buldu.