Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Said Kaya Meridyen Münazara Kulübü Eğitim Programı’nda!

Meridyen Münazara Kulübü eğitim programının onuncu dersi 19 Aralık 2013 Perşembe günü Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Kurucu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Said Kaya’nın katılımıyla dernek merkezinde gerçekleştirildi.

Meridyen Münazara Kulübü üyelerinden yaklaşık 40 kişinin katılımıyla gerçekleşen dersin öncesinde, Meridyen Münazara Kulübü eğitmeni Yavuz Yiğit Meridyen Münazara Kulübü eğitim programının içeriği ve Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Said Kaya hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

“Din ve devlet ilişkisi” konusu çerçevesinde gerçekleşen eğitimde Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Said Kaya sözlerine diyanetin varlığı ve devlet içerisindeki yerinin boyutlarına değinerek başladı:

‘’Diyanet konusunun dört ayrı boyutu vardır. Birinci boyutu, diyanetin tarihî arka planı; yani bu kurum neden kuruldu, karşımızda böyle dev bir kurum var ve bu kurum nereden geliyor, niçin var? İkinci boyutu, bu kurum şu anda nerede, nasıl bir kurumdan bahsediyoruz? Üçüncü boyutu, bizim ve ‘ben Müslümanım’ diyen, İslami hassasiyeti olan biri için, dünyanın neresinde olursa olsun, kız, erkek, yaşlı, genç, her türlü entelektüel için oluşan problemlerin temel noktaları nelerdir ve bunlara hangi açıdan yaklaşmak gerekir? Dördüncü boyutu ise diyanet güncel tartışma konusu olduğu zaman hangi konular gündeme getiriliyor?’’

Diyanetin devlet içerisindeki bu boyutları hakkında detaylı değerlendirmeler yapan Kaya, modernizm ve modern devlet kavramlarını ise şu sözleriyle açıkladı:

‘’Modern devlet; kiliseye karşı kurulmuş, iktidarını sürekli geliştiren, sürekli büyüyen özel bir tür devlettir. Modernizmin en önemli özelliklerinden biri de budur; kontrol etmek, kaydetmek, her bir konu hakkında düzenleme yapmak, hatta gerekirse yaptırmaktır.’’

Son olarak Diyanet İşleri’nin din alanı üzerindeki etki ve boyutlarına değinen Kaya, sözlerini, güncel meselelerde diyanetin yeri ve din görevlilerin eğitiminin önemi hakkındaki düşüncelerini dile getirerek sonlandırdı.

Eğitim, Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Said Kaya’nın Meridyen Münazara Kulübü üyelerinin sorularını cevaplamasının ardından son buldu.