Meridyen Sohbetleri yeni dönemine Doç.Dr.Ekrem Demirli ile başladı

Meridyen Sohbetleri, yeni döneminde ilk konuğu Doç. Dr. Ekrem Demirli’nin katılımıyla 9 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 19.00′da Meridyen’in tarihi mekânında gerçekleşti.

Üye ve gönüllülerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, Doç. Dr. Ekrem Demirli, ‘Peygamber Aramızda’  konusu çerçevesinde bir sohbet gerçekleştirdi.

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Havva M. Kanbur’un selamlama konuşmasıyla başlayan programda, Doç. Dr. Ekrem Demirli, sözlerine ‘İslam Metafiziğinde Tanrı ve İnsan’ adlı kitap çalışması hakkında kısa bilgiler vererek başladı.

Cibril hadisi çerçevesinde, ‘İman’, ‘İslâm’ ve ‘İhsan’ kavramlarını açıklayan Demirli, Hz. Peygamber (sav)’in dindarlığımızda maksadı ve gayesini şu sözleriyle ifade etti:

‘Dinin merkezinde Allah olması beklenir; fakat her dinin ve her insanın Allah inancına sahip olduğunu düşünürsek, İslam ile dinin ayırıcı bir vasfı Allah olmaz. Esas sorun ise Allah inancına nasıl gideceğimiz veya Allah’a nasıl ulaşacağımızdır. Allah’a nasıl ulaşacağımız sorusu ise bizi Hz. Peygamber (sav) fikrine götürür. Dolayısıyla İslâm’ın merkezinde Hz. Peygamber (sav) vardır.’

Konuşmasında ‘sırat-ı müstakim’ kavramını da, ‘Sırat-ı müstakim, iki nokta arasındaki en kestirme doğru, güvenilir yoldur. Sırat-ı müstakim anlayışı demek ise fazla sıkıntıya girmeden, başımızı taşa, toprağa çarpmadan, kendimizi kaybetmeden, gücümüzü tüketmeden inandığımız şeye gitme şeklidir. Hz. Peygamber (sav) ise bizim için Sırat-ı müstakimi temsil eder.’ şeklinde tanımlayan Demirli, sözlerini alışkanlıklar ile Müslümanlık arasındaki çelişkilere dair yaptığı açıklamalarla noktaladı.

Etkinlik, yapılan ikramın ardından son buldu.