AKSM Konferansları: Ergen Psikolojisi | Psikiyatrist Dr. Mücahit Öztürk

Bugün, yaklaşık bir saatlik süre içinde, ergenlik dönemi, ergenlerin ruhsal özellikleri, ergenlik dönemi ile ilgili yaşadığımız ruhsal problemler ve sıkıntılarla ilgili bir şeyler anlatmaya çalışacağız. Aslında günümüzün şartlarında çocuk olmak da ergen olmak da hayli zor.

Hepimizin bildiği ve sıkıntı yaşadığı birtakım konular nedeniyle çocukluk ve ergenlik dönemi doğallıktan çok uzak, dışsal baskılarla geçmektedir. Bu baskıları yaratan etkenleri, aileler, toplumun genel havası, dünyanın gidişatı olarak sayabiliriz. Suçu tek tarafta aramak doğru değil; yaşadığımız dünyada, dünyanın birçok sıkıntısını çocuklara ve ergenlere biz yüklemiş oluyoruz. Bu noktada, bu iki dönem hayatın iki kritik dönemi diyebiliriz çünkü erişkin hayata geldiğiniz zaman artık kendinizle ilgili sorumluluklarınızla baş başa kalıyorsunuz ama ergenlik ve çocukluk döneminde birilerine bağlısınız ve birileriyle birlikte hareket etmek zorundasınız.

Dolayısıyla bu iki dönem oldukça hassastır diyoruz. Ergenlik dönemi, çocukluk dönemine nispeten daha farklı özelliklerin ön planda olduğu, daha riskli bir dönemdir. O yüzden anne babaların hep söyledikleri, “Evlatlarımız küçüken ne kadar rahattık, şimdi çok zorlanıyoruz” şeklinde ifade ettikleri sorunların sebebi, ergenlik dönemindeki birtakım ilişki ve çatışmaların daha yoğun ve daha fazla olmasından kaynaklanmakta.

AKSM Konferansları: Ergen Psikolojisi | Psikiyatrist Dr. Mücahit Öztürk (PDF) indirmek için tıklayın