Nesiller Buluşuyor: Farklı Kuşakların Tüketim Algısı

Meridyen Destek Derneği’nin bu yılki sosyal projelerinden olan “Nesiller Buluşuyor” toplantı dizisinin dördüncüsü, 2 Ocak 2010 Cumartesi günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Zahide Ülkü Bakiler’in moderatörlüğünü üstlendiği programda Doç. Dr. Mustafa Özel ve MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın katılımıyla “Farklı Kuşakların Tüketim Algısı” konusu ele alındı. Gençler ve yetişkinliklerin tüketim algısı üzerine detaylı değerlendirmeler yapıldı.

İktisatçı Doç. Dr. Mustafa Özel sözlerine ‘iktisat’ın tanımını yaparak başladı. İnsanoğlunun herşeyin sınırsız olduğu cennetten, sınırların dışında gösterilen bir ağaca el uzatarak kıtlık paradigmasıyla yaşamaya terk edildiği dünya hayatına uzanan yolculuğuna değinen Doç. Dr. Mustafa Özel, modern toplumun kıtlık toplumu oldugunu da dikkat çekti. İnsanoğlunun isteklerini ihtiyaç zannetme kabiliyetine sahip olduğunu ifade eden Özel, kapitalist sistemin kişiye bir gömlek pazarlarken onun ihtiyacını karşılamayı düşünmeksizin, ona kariyer ve itibar vadederek, kişiye ürün değil, değişme ve yükselme umudu sattığını belirtti. Kapitalizmin, insana biyolojisinin yerine sonsuz ihtiyaç psikolojisini ikame ettiğini ve bunu yaparken istekleri ihtiyaç seviyesine yükselttiğini, hemen akabinde de doğallığına inandırdığını ifade eden Özel, kapitalizmin sistem olarak doğru algılanması gerektiğine dikkat çekti. Reklam felsefesi hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Mustafa Özel, çocukların çevre baskısıyla edindikleri çeşitli zaaflarından ve marka tutkularından sıyırabilecek alternatif ortamlar sunulması gerektiğini ve bu kompleks durumun da ancak toplumsal olarak aşılabileceğini ifade etti.

“Alın verin ekonomiye can verin” tamlaması çerçevesinde sözlerine başlayan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, almanın ve ödemenin çarkı döndürdüğünü ifade ederken, alımlarda kontrolü kaybetmemek gerektiğinin de altını çizerek, işlerin ve makinelerin tıkır tıkır işlemesi için kaynak ve ihtiyaç dengesinin gözetilmesinin şart olduğunu belirtti. Çevresel faktörlerin harcama ve tüketme noktasındaki etkilerine değinen Vardan, nesiller arasındaki bu algı farkının da buradan kaynaklandığını, bu dünyaya gelme amacımızın tüketmekten ziyade üretmek, kalıcı bir şeyler bırakmak olduğunu vurguladı.

Geniş bir katılımcı kitlesinin takip ettiği toplantıda farklı kuşakların tüketim alışkanlıkları ve tüketim algısını yansıtan sokak röportajları videosu gösterildi. Farklı yaş gruplarından katılımcıların yer aldığı etkinlikte, konuklar dinleyicilerin sorularını da cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir