Nesiller Buluşuyor: Farklı Kuşakların Zamana Bakışı

Meridyen Derneği’nin sosyal projelerinden olan “Nesiller Buluşuyor” toplantı dizisinin üçüncüsü, 5 Aralık 2009 Cumartesi günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle yapıldı.

Zahide Ülkü Bakiler’in moderatörlüğünü üstlendiği programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Uzm. Dan. Psikolog Ani Eryorulmaz’ın katılımıyla “Farklı Kuşakların Zamana Bakışı” konusu ele alındı. Gençler ve yetişkinliklerin zaman algısı üzerine detaylı değerlendirmeler yapıldı.

“Vakit” kavramına değinerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, nakit kaybedildiğinde telafi edilebileceğini ama zaman kaybedildiğinde geri kazanılmayacağını belirtti. Zaman kavramını birçok farklı açıdan irdeleyerek, mutlu, başarılı ve üretken olmanın en büyük sırrının zamanı doğru kullanmak olduğuna değinen Tarhan, mekanın da zamanla anlam kazandığını öne sürdü. Zamanın her dönemde aynı olduğunu ifade eden Prof Dr. Nevzat Tarhan; boş zaman kavramının yanlış olduğunu, “serbest zaman” tanımlamasının doğru olduğunu belirtti. Zamanı en çok yok eden şeyin monotonluk olduğunu, durmanın yıkılmaktan bir önceki devre sayıldığını ve pedalları çevirmeyenin devrileceğini ifade eden Tarhan, hedeflerin bu noktada önemine değinerek, kontrolü elde tutmak için zamanın iyi kullanılması gerektiğini vurguladı. Zamana bakış açısının sorumlulukları da değiştirdiğine değinen Tarhan, motivasyonu arttıran en büyük etkenin ümit duygusu olduğunu ifade etti.

Zaman kazandıran bu kadar teknolojik gelişme varken, zaman yetersizliğinin anlamsız olduğunu belirten Uzm. Dan. Psikolog Ani Eryorulmaz, zaman bereketsizliğinin vakti kullanmayı bilmemekten kaynaklandığını ileri sürdü. Biyolojik saat konusunda beynin programlandırılması gerektiğine değinen Eryorulmaz, her bireyin makro düzeyde hedefleri olması ve ‘ben neyim?’, ‘neredeyim?’, ‘nereye gitmek istiyorum?’ sorularını sıkça kendisine sorması gerektiğini belirtti.

Programa katılan dinleyiciler arasında bulunan tecrübeli siyasetçi Korkut Özal ise insanın iradi olarak zamana etki edebileceğini, uyku için kullandığı zamanı azaltıp derinliğini arttırabileceğini, günün belli bir zamanını kendisini muhasebe etmekle geçirmesi gerektiğini belirterek programa katkıda bulundu.

Geniş bir katılımcı kitlesinin takip ettiği toplantıda farklı kuşakların zamana bakışını ve zaman algısını yansıtan sokak röportajları videosu gösterildi. Farklı yaş gruplarından katılımcıların yer aldığı etkinlikte, konuklar dinleyicilerin sorularını da cevapladı.