T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Meridyen Toplantıları’nda

Meridyen Derneği’nin başlattığı tematik Meridyen Toplantıları’nın ikincisi  T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu‘nun katılımıyla 10 Mart 2012 Cumartesi akşamı Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

Çok sayıda akademisyen, iş adamı, yazar, gazeteci, STK temsilcisi ile Meridyen Derneği üye ve gönüllülerinin katılımıyla  ’21. y.y.’da İlim ve Fikir Hayatı’na Katkı’  teması çerçevesinde gerçekleşen toplantı, Ahmet Murat Özel’in Meridyen Derneği’ni ve faaliyet alanlarını konu alan bir tanıtım sunumuyla başladı. Ardından bir selamlama konuşması yapan Meridyen Derneği Başkanı H. Hümeyra Şahin, derneğin yola çıkış noktasını ve vizyonunu şu sözleriyle açıkladı:

”Bizler bundan 6 yıl önce insanlığın ortak hayrına bir iş yapmak noktasında birleşen sivil ve bağımsız bir inisiyatif olarak ortaya çıktık. Tek başımıza yapamadığımızı hep birlikte yapabilmek ve tarihin akışı içinde bir nesne değil, aslında tarihin akışına yön veren  tarihin özneleri bireyler olarak büyük bir insanlık idealine mütevazı da olsa katkıda bulunmak istedik. Malumunuz insan yetiştirmek kadim bir eylem. Biz de bu ideale  hizmet etmek üzere değişen dünyayı yeniden inşa edebilecek sosyal bilimcileri desteklemek üzere imkânlarımızı birleştirdik. ‘İki kişiye yeten üç kişiye de yeter’ diyerek verdikçe çoğalacağına inandığımız bir dayanışma ruhu ile elimizde olanı hayırlı bir iş için paylaşmanın önemine inandık. Genç bir akademisyen arkadaşımızın  yurtdışında önemli bir sempozyuma katılabilmesi için kendi aramızda başlattığımız küçük bir seferberlik, altı yıl içinde nitelik bakımından hatırı sayılır bir grup ilim insanının ilim yolculuğunda yanında olmak gibi kutlu bir imkân bahşetti bizlere.”

Toplantıda son olarak  onur konuğu T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasına sosyal bilimler alanını nasıl tercih ettiğine dair kendi hikâyesini anlatarak başlayan ve gerek bireysel gerekse toplumsal olarak taşıdığımız misyonun önemine işaret eden Davutoğlu: “Tarih büyük bir hızla ilerliyor. Bunu fark edemeyen, bunu hakkıyla yorumlamayanlar ise tarihin o hızlı akışı içinde kaybolma tehlikesiyle karşıkarşıya kalacaklardır. Biz tarihin en hızlı aktığı dönemde, tarihin en hızlı aktığı coğrafyada bulunuyoruz. Her sabah kalktığımızda, her akşam yatmadan önce tekrar tekrar ‘bu tarihi dönemi yaşamış olmanın misyonu nedir?’ sorusunu nefsimize, daha sonra da çevremize sorarak bu gidişi yönetmek durumundayız” şeklinde konuştu.

T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 10 Mart 2012

Toplumların büyük bir hızla çözülüp, yeniden inşa olma dönemine girdiğini gördüklerine ve bu dönemde çağa uygun ilim adamı yetiştirmenin önemine işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi: ”Washington’da iki hafta önce verdiğim konferansta bu değişimi anlatmak için çoğumuzun farkında olmadığı bir hususa dikkati çektim. Özellikle Mısır’daki değişimi anlatırken, şuna dikkati çektim; Düşünün ki biz 1989 yılında daktilo kullanırken Hüsnü Mübarek Mısır’da yine başkandı, gençler tweet kullanırken de başkandı. Ve bu aynı üslupta başkandı. Bu, tarihin doğasına uygun olan bir şey değil. Ya zihniyeti zamanın akışına göre yeniden şekillendirerek, inşa ederek yol alacağız ya da eski alışkanlıkları sürdürenler, eski kalıplar içinde düşünenler, o büyük akış içinde kaybolacaklar. Aslında bu yaşadığımız büyük meydan okuma. Bu meydan okumayı karşılayacak olanlar, bu meydan okumaya karşı çözüm oluşturacak olanlar sadece siyasiler ya da o tarihi akış içinde her gün bu krizlerle uğraşanlar değil, aksine o akışın doğasını anlamakla birlikte biraz da bütün bu akışa ufuk çizecek olanlar ilim adamlarıdır.

Konuşmasında, “Bulunduğumuz coğrafyada bizim sağlam bir zemine basmamız lazım. Önce kendimizden emin olacağız. Sahip olduğumuz kadim birikimi de, içselleştirdiğimiz modernite birikimini de en iyi bizim anladığımızdan emin olacağız. 21. yüzyılın ilmi önderlerini yetiştireceksek bu iki unsuru bünyesinde barındıranlarla yetiştireceğiz. Sonra da bunları bir araya getirip, küreselleşmenin bütün sorunlarına cevap üretebileceğimiz bir çerçeve oluşturacağız. Yeni uygulamalar ortaya koymadan bu yapıyı dönüştürme imkanı yoktur. Bu anlamda bastığı yer doğruysa bir toplumun, ülkenin geleceğe bakışı ve perspektifi de sağlam olur” sözleriyle yaşadığımız çağda ilim ve fikir hayatına katkıda bulunmanın ve ilmi önderler yetiştirmenin anlam ve önemine de değinen Davutoğlu, Meridyen’i bu yolda göstermekte olduğu çabadan dolayı tebrik etti.

Konuşmasının ardından T.C. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na Meridyen Derneği’nin şükranlarının bir ifadesi olarak dernek başkanı H. Hümeyra Şahin tarafından, İngiliz haritacı John Speed tarafından hazırlanarak 1626 tarihinde Londra’da basılan ‘The Turkish Empire’ başlıklı orijinal bir harita takdim edildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun İngiltere’de basılan ilk haritası olma özelliğini de taşıyan haritanın üst kısmında Magosa, Şam, Kahire, Kudüs, İstanbul, Rodos, İskenderiye ve Hürmüz şehirlerine yer veriliyor. Öte yandan haritanın sağ ve sol taraflarında Yunanistanlı, Suriyeli, Mısırlı, Arap ve Fars erkek ve kadınlar görülüyor.