Türkiye’nin Entelektüel Kadınları ’Meridyen Circle’ Etrafında Bir Araya Geldi

Basın Bülteni – 3 Ocak 2011

Türkiye’nin kadın entelektüel birikimi, 29 Aralık 2010 Çarşamba günü Meridyen Circle adlı yeni oluşumun ilk toplantısında biraraya geldi. Meridyen Derneği çatısı altında bir birim olarak, yurtdışında akademik çalışma yapan genç kadınlarla, Türkiye’nin entelektüel hayatına yön veren kadın yazar ve akademisyenleri buluşturan Meridyen Circle, ilk tanışma toplantısını Üsküdar’da gerçekleştirdi. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı toplantıda Oxford, Pensilvanya, Warwick, Londra, Chicago, Colombia, Okayama gibi dünyanın bilinen üniversitelerinde tarih, antropoloji, genetik, ekonomi gibi alanlarda çalışmalar yapan kadın akademisyenler hazır bulundu.

Akademik referanslı uluslararası bir network kurmayı planladıklarını söyleyen Meridyen Derneği Başkanı H.Hümeyra Şahin, toplantının açılış oturumunda böyle bir oluşuma neden ihtiyaç duyduklarını şu gerekçelerle anlattı; ‘Mikrodan makroya herşeyin hızla değiştiği bir dünyada kavramların yeniden inşası, değişen dünyanın yeniden yorumlanması sürecinde Türkiye’nin entelektüel birikimine çok büyük iş düşüyor.

Doğrusu yıllardır, bu amaca hizmet etmek üzere bireysel tanışıklıklarımızı akademik ve entelektüel gayretlerini yakından bildigimiz başka arkadaşlarımızla buluşturarak buradan bir sinerji ortamı oluşturabileceğimize dair güçlü bir inanç taşıyordum. Bugün bunun gerçekleştiğini görmek çok sevindirici. Bu platform sayesinde hem kişisel başarı hikayelerini yakından tanıyacağız, hem de yaptığımız akademik çalışmaların, çalıştığımız alanlara bilimsel olarak neler kattığını paylaşma imkanı bulabileceğiz.’

Bu buluşma için kendilerini harekete geçiren önemli sebeplerden birisinin daha altını çizen Şahin; ‘Ortak değerleri paylaşan ve derin bir birikime sahip genç kadınların başörtüsü ‘sorunu’ gibi sığ bir tartışmanın gölgesinde bırakıldığı bir dönemde, bu sorunun bizleri bloke etmesine izin vermeden akademik ilgi alanlarımızı, entelektüel gündemlerimizi konuşmalıyız’ dedi.

H.Hümeyra Şahin ayrıca, yurtdışındaki akademik çevrelerdeki şahitliklerine de değinerek ‘Türkiye’nin yerel şartlarını bilen insanlar olarak yurtdışındaki Türkiye çalışmaları’nın bilimsel kalitesine neler katabildiğimizi ve ülkemiz ve medeniyetimizle ilgili oryantalist diskuru ne oranda etkileyebildiğimizi de bu vesileyle gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum’ dedi.

Toplantı, geniş katılımlı bir tanışma oturumundan sonra ‘Yurtdışında akademik tecrübe ve çalışma alanlarına dair paylaşımlar’ ve ‘Yurtdışındaki üniversitelerde sosyalleşme tecrübeleri ve bir Türk ve Müslüman olarak yurtdışında yaşamak’ başlıklı oturumlarda yapılan sunumlarla devam etti. Atölye formatında gün boyu süren toplantıya Nazife Şişman, Fatma Barborosoğlu, Ayşe Böhürler, Hilal Kaplan, Yıldız Ramazanoğlu gibi tanınmış yazarlar da katıldı. Türkiye’deki dindar kadınların entelektüel gelişim seyri içinde bu toplantının önemine vurgu yapan yazarlar önemli değerlendirmelerde bulundular.

Toplantıda ayrıca akademik kariyer sürecinde kadın olmanın getirdiği ekstra sorumluluklar, pekçok kişiyi yurtdısında eğitime sevkeden başörtüsü sorununun bir birikime nasıl dönüştüğü konusu, yurtdışında alınan eğitimin kazandırdıkları ve kaybettirdikleri gibi çok önemli konular gündeme geldi. Ayrıca Meridyen Circle’ın yurtdışında çalışma yapmak isteyen gençlere mentorluk hizmeti sunabileceğine dair de görüşler dile getirildi.

Türkiye’de sosyal bilimlerin önemine dair projeleri ile de tanınan Meridyen Derneği, sürdürülebilir bir network olarak planladığı Meridyen Circle çerçevesinde, uluslararası alanda akademik ve entelektüel çalışmalar yapan kadınları buluşturarak önümüzdeki günlerde önemli gündemlerle çeşitli toplantılar düzenlemeyi planlıyor.