Suheyb Öğüt Meridyen Münazara Kulübü Eğitim Programı’nda!

Meridyen Münazara Kulübü eğitim programının onsekizinci dersi 13 Şubat 2014 Perşembe günü gazeteci-yazar Suheyb Öğüt’ün katılımıyla dernek merkezinde gerçekleştirildi.

Meridyen Münazara Kulübü üyelerinden yaklaşık 35 kişinin katılımıyla gerçekleşen dersin öncesinde, Meridyen Münazara Kulübü eğitmeni Yavuz Yiğit “Meridyen Münazara Kulübü” ve Suheyb Öğüt hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.

“Din ve Kadın-Erkek Eşitliği” konuları çerçevesinde gerçekleşen eğitimde Suheyb Öğüt sözlerine kadın ve erkek kavramını açıklayarak başladı:

‘’Kadın ve erkek konusu dünyanın en zor teori meselelerinden bir tanesidir. Erkek dediğimiz kavram biyolojik bir cinsiyet değildir. Kadın da biyolojik bir cinsiyet değildir. Bunlar birer pozisyondur. Ontolojik vaziyetlerdir. Erkek büyük öteki dediğimiz küllînin yani evrenselin pozisyonunu işgal eder. Kadın ise cüz’înin yani küçük ötekinin pozisyonunu işgal eder.’’

Suheyb Öğüt efendilik ve kölelik kavramlarını ise şu sözleriyle açıkladı:

‘’Eşitlik, tam olarak ‘sen neden konuşuyorsun ben neden konuşamıyorum?’ demektir. Buradaki herkesi eşit olarak sayarsak ben konuşurken siz de konuşursunuz. O zaman konuşabilir miyiz? Hayır. Birbirimizi nefyedemeyen, birbirimizi naksedemeyen dolayısıyla birbiriyle tamamen rabıtasız, irtibatsız iki mutlak eşitlik haline geliriz. Hiçlik oluşur. Eğer ki ben konuştuğum zaman siz susarsanız ben efendi olurum. Ben susar siz konuşursanız köle olurum.’’

Son olarak ebeveyn ve aile kavramlarındaki eşitliğe değinen Öğüt, sözlerini, güncel meseleler ve kendi ailesinden örnekler vererek sonlandırdı.

Eğitim, Suheyb Öğüt’ün Meridyen Münazara Kulübü üyelerinin sorularını cevaplamasının ardından son buldu.