Meridyen Sohbetleri’nin bu ayki konuğu Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı

Meridyen Sohbetleri’nin bu ayki konuğu, İslâm felsefesi, ahlâk ve genel olarak İslam ve ilâhiyat konularına ilişkin kitap, makale, bildiri, konferans metni, ansiklopedi maddesi gibi çok sayıda bilimsel çalışmaları bulunan Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı*.

15 Şubat 2014 Cumartesi günü saat 19.00′da Dindarlık Algımızın Referansları” konusu çerçevesinde Üsküdar’ın manevi ve kültürel atmosferinde yer edinmiş tarihi mekanımızda gerçekleştireceğimiz sohbet programımızda aileniz ve dostlarınızla birlikte buluşmayı diliyoruz.

Konu:            Dindarlık Algımızın Referansları

Konuk:          Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı

Tarih:           15 Şubat 2014 Cumartesi, 19.00

Yer:               Meridyen Derneği

*Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı Kimdir?1950 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Taşlıhüyük köyünde doğdu. İlkokulu ayın ilçede okudu. Kayseri’de hafızlığını tamamladıktan sonra 1963 yılında Sivas İmam-Hatip Lisesi’ne kaydoldu; 1968-69 öğretim yılında 6. sınıftayken 7. sınıfın bitirme sınavlarına da katılarak Haziran’da mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nü (bugünkü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) 1973’te bitirdi. Bu arada lisans öğreniminin ilk yılında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde başladığı imam-hatiplik görevini altı yıl boyunca sürdürdü. 1975’te kısa dönem askerlik hizmetini tamamladı, ayın yıl Sivas İmam-Hatip Lisesi’ne öğretmen olarak atandı.1977 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü ‘nde İslâm felsefesi anabilim dalında Lisansüstü çalışmalarına başlayan Mustafa ÇAĞRICI, ahlâk felsefesi alanında hazırladığı doktora tezini tamamladıktan sonra 1982 yılında M.Ü. İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm Felsefesi Anabilim Dalında Yardımcı Doçent oldu. 1990’da aynı anabilim dalında Doçent, 1996’da Profesör unvanım aldı. Aynı fakültede eğitim-öğretim ve yazım gibi akademik faaliyetleri yanında, Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği gibi idari görevlerde bulundu.

Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI, 1986’da misafir öğretim üyesi olarak Amman’daki Ürdün Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yürütmüş; ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde alanıyla ilgili konferans gezileri yapmıştır.Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI’nın İslâm felsefesi, ahlâk ve genel olarak İslam ve ilâhiyat konularına ilişkin kitap, makale, bildiri, konferans metni, ansiklopedi maddesi gibi çok sayıda bilimsel çalışmaları bulunmakta; bunlar arasında dört kişilik bir komisyon tarafından hazırlanmış olup T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında basılmış bulunan Kur’an Yolu isimli 5 ciltlik Kur’an-ı Kerim Tefsiri de yer almaktadır. ÇAĞRICI, ülkemizde bilimsel düzeyde gerçekleştirilen bu boyutta ilk yerli ansiklopedi olan TDV İslam Ansiklopedisi’nin halen Danışma Kurulu Üyesi ve “İslâm Düşüncesi ve Ahlâk Bilim Dalı” Başkanı’dır. Yayımına başlandığı dönemden beri anılan eserin telif, inceleme ve redaksiyon çalışmalarına katkısını sürdürmekte olup bu ansiklopedinin yayımlanmış 40 cildinde İbn-i Sînâ, Gazâli, Ebü’l-Berekât el-Bağdâdî, İbrahim Hakkı Erzurumî gibi birçok Türk ve müslüman filozof ve bilim adamı ve/veya bunların düşünceleri, eserleri; çeşitli felsefe, ahlâk, tasavvuf konuları ve problemleriyle İslâm düşüncesi ve ahlâk alanına giren Kur’an terimleri gibi İslâm bilim ve düşüncesinin çeşitli konularına ilişkin 200’ün üzerinde yazısı çıkmıştır.