Meraklı Çocuk Hayy Anadolu Gösterimleri Galası Ankara’da Gerçekleşti!

Meridyen Derneği’nin Sonpeygamber Çocuk Sitesi’nin bir etkinliği olarak büyük bir titizlikle hazırladığı, Meraklı Çocuk Hayy müzikli çocuk oyununun Anadolu Gösterimleri Galası, Ankara Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi’nde, Başbakanımızın değerli eşleri Sn. Sare Davutoğlu’nun teşrifleri ile gerçekleşti.

Ünlü İslam düşünürü İbn Tufeyl’in yaklaşık bin yıllık eseri olan Hayy bin Yakzan’dan ilham alınarak kurgulanan Meraklı Çocuk Hayy müzikli çocuk oyunu, geçtiğimiz aylarda İstanbul Galası ile ilk defa perdelerini açmış ve üç ay boyunca otuz beş bin çocuk tarafından büyük beğeni ile izlenmişti.

Felsefi bir eserin çocuk tiyatrosuna uyarlanmasındaki tüm zorlukları, özverili bir üslupla aşarak, özgün ve eğlenceli bir eser ortaya koyan Meridyen Derneği, Ankara Galası ile Anadolu’nun farklı illerinde ve bazı mülteci kamplarında gösterimleri yapılması planlanan oyunun Anadolu turnesini de başlatmış oldu. Çocukların ve yetişkinlerin büyük zevkle izlediği oyunun Şinasi Sahnesi’nde yapılan gala gösterimine, Sn. Sare Davutoğlu hanımefendinin yanı sıra milletvekilleri ve sanat dünyasından önemli isimler katıldı.

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Büyükdeniz’in selamlama konuşması ile başlayan gala, Sn. Sare Davutoğlu hanımefendinin anlamlı konuşması ile devam etti. Konuşmasında, Meridyen Derneği’nin kuruluş yıllarından başlayarak günümüze kadar gelen ilmi ve akademik çalışmalarından demeçler sunan Davutoğlu, İbn Tufeyl’in eseri Hayy bin Yakzan hakkında da önemli vurgular yaptı. Eserin neredeyse bin yıldır birçok insana ve günümüze nasıl ışık tuttuğunu, Hayy’ın hikayesinin insanlık adına önemli mesajlar içerdiğini ve erdemli birer insan olabilmek için hepimize değerli ipuçları verdiğini dile getiren Sn. Sare Davutoğlu,   “Meraklı Çocuk Hayy’ın hikayesinde selim bir aklın sevgi, dostluk ve hoşgörü ile harmanlanmış doğasını görüyoruz ve aklın yolunu kullanarak yaratıcısını arayan bir kaşif olarak Hayy, sadece tabiattan ilham alıyor. Buradan mülhem en önemli misyonumuz iyilikleri çoğaltmak, kötülükleri yok etmek olmalı,” ifadeleriyle konuşmasını sürdürdü.

Meraklı Çocuk Hayy müzikli çocuk oyununun Meridyen Derneği tarafından kıyıya vuran tüm savaş mağduru çocuklara ithaf edildiğini hatırlatan Davutoğlu, Suriye’deki iç savaş nedeniyle evlerinden iltica eden milyonlarca insanın trajedisini en ağır şekliyle yaşayanların yine çocuklar olduğunu ifade etti. “Çocuklar, yaşayabilmek uğruna anne babalarından, evlerinden, anılarından ve hatta oyuncaklarından bile ayrılmak zorunda kaldı. Onlara kucak açmak, insan olmanın ve insan kalmanın şartıdır,” diyerek ülkemizin bu anlamda görevini tüm dünyaya örnek olacak şekilde yerine getirdiğini de sözlerine ekledi.

İçerik ve üslup açısından büyük bir özenle hazırlanan Meraklı Çocuk Hayy müzikli çocuk oyunu, Sn. Sare Davutoğlu hanımefendiye çiçek takdiminin ardından, çok sayıda çocuk ve yetişkin davetlinin eşliğinde izlendi. Oyunun ardından Meridyen Genç ekibi tarafından Sn. Sare Davutoğlu hanımefendi başta olmak üzere, davetliler ve çocuklarla özel röportajlar* yapıldı. Çocuklar Hayy baskılı balonlarla eğlendi ve Hayy görselleri eşliğinde fotoğraf çektirdi.

*Röportajlar, Meridyen Genç Youtube kanalı üzerinden yayınlanacaktır.