Meridyen Sohbetleri Başlıyor

Geçmişten bugüne Üsküdar’ın manevi ve kültürel atmosferinde yer edinmiş tarihi bir mekanda, Meridyen Derneği’nin yeni merkezinde, Meridyen Sohbetleri başlıyor.

İlk konumuz ve konuğumuz ile kadim bir konuyu farklı bir bakış açısıyla ele almak, aileniz ve dostlarınızla birlikte sizleri Meridyen’de konuk etmek istiyoruz.

Bilindiği üzere ‘Hac’, hem dini hem kültürel hayatımızı şekillendiren çok önemli ibadetlerden birisidir. Her yıl dünyanın dört bir yanından farklı renk, kültür, dil ve anlayışa sahip binlerce Müslüman ‘Kutsal Belde’de buluşarak dünyada benzeri olmayan ortak bir tecrübeyi paylaşmaktadır.

Ülkemizde genel olarak fıkhî yönüyle ön plana çıkan ‘Hac’ ibadetinin, insanımızda ne tür sosyal değişimlere kapı araladığı; içinde dini, sosyal ve kültürel pek çok kod barındırdığı meselesi ise, ‘Hac’ı çok boyutlu bir kavram olarak sosyal bilimcilerin ilgi alanına sokmaktadır. Öte yandan son yıllarda sayısı hızla artan genç hacılar ‘Hacı olma’nın bireye yüklediği sorumluluklara bakış açımızı gözden geçirmeyi gerekli kılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı da, bu boşlukları doldurmak üzere ilk defa bu sene kutsal topraklara  ‘Haccın sosyal boyutu’nu araştırmak üzere bir ekip göndermiştir.

Ekibin başında bulunan Diyanet İşleri Strateji Geliştirme Başkanı Sosyolog Dr. Necdet Subaşı gözlemlerini ilk kez Meridyen’de bizlerle paylaşacak.

Hepimizi yakından ilgilendiren bir konu olan ‘Hac Sosyolojisi’ üzerine kapsamlı bir analiz sunumu için Meridyen’de buluşmayı diliyoruz.

Konu:            Hac Sosyolojisi

Konuk:         Dr. Necdet Subaşı, Diyanet İşleri Strateji Geliştirme Başkanı

Tarih:             24 Aralık 2011, 19.30 – 21.30

Yer:                Meridyen Derneği

Kontenjan sınırlıdır. Katılım bilgisi verilmesi rica olunur: [email protected]