Hadis Veritabanı Kullanıma Açıldı

Meridyen Derneği Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen, alanın ilgililerinin de merakla beklediği Hadis Veritabanı projesi, 25 Mart Cuma akşamı gerçekleştirilen tanıtım toplantısıyla birlikte kullanıma açıldı.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç gerçekleştirdi. Uzun yıllar önce hayalini kurdukları büyük bir projeyi hayata geçirmenin sevinciyle dolu olduklarını belirten Koç, projenin arkasında görünen görünmeyen çok sayıda kişinin samimi gayretleri ve yoğun emekleri olduğunu ifade ederek katkı sunan herkese teşekkürlerini sundu.

Koç’un ardından selamlama konuşması için kürsüye gelen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Kur’an ve sünnetin önemine işaret ederek, “Hazreti Mevlana, Hazreti Muhammed (sav)’in ayağının tozu olduğunu ifade ediyor. Bu topraklara mührünü vurmuş büyük ariflerden biri. Bu toprakları mayalayan büyüklerin ifadeleri bunlar. Bu kültüre, bu anlayışa, âlemlere rahmet olarak gönderilmiş Yüce Peygamber’e bağlılık… O büyükler bir toz zerresi kadar da olsa O’na dair bir aidiyetin temennisi içerisinde olmuşlar.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise anlamlı ve özel bir çalışmanın yürütüldüğüne dikkat çekerek, projenin büyük bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Çam, Özbekistan’da bulunan İmam Buhari’nin türbesine yaptığı ziyaretin üzerinde bıraktığı etkiye atıf yaparak projeden duyduğu mutluluğu şu sözlerle dile getirdi:

“Çok duygulanmıştım. 16 yaşında annesiyle birlikte hac ziyaretinden sonra müsaade istemesi ve bir ömür boyunca o diyar senin bu diyar benim misali… İmam Buhari, bizlerin çok kolaylıkla istifade edebileceği büyük bir altyapıyı hazırlamış ve milyarlarca Müslümanın hizmetine sunmuştu. Hadis Veritabanı da insanlığın ihtiyaç duyduğu, büyük acıların, büyük felaketlerin olduğu bir coğrafyada, geçmişten gelen medeniyet yürüyüşümüzde ve Efendimiz Hazreti Muhammed (sav)’in yolundan giderken hem kendimizin istifade edebileceği hem de ihtiyaç duyulan bir çalışma. Bir sivil toplum hareketinin akademisyenlerimizle birlikte yürüttüğü bu çalışmada emeği geçen tüm isimlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Selamlama konuşmalarının ardından, Hadis Veritabanı projesine katkı sunan isimlerden Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Ahmet Yücel, Doç. Dr. Fatma Kızıl, Dr. Rahile Kızılkaya Yılmaz ve Dr. Mustafa Celil Altuntaş ile hadis çalışmalarının önemi, dijital kaynakların yeterliliği ve projenin alanda hangi eksikleri karşılayacağı üzerine söyleşilerin yer aldığı bir film gösterildi. Bu filmde, geçtiğimiz yıl vefat eden, projeye büyük emekler harcamış Prof. Dr. Kemal Sandıkçı’ya da yer verilerek hatırası anıldı.

Etkinliğin devamında, Hadis Veritabanı Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Bekir Kuzudişli projenin amacını, alanın hangi ihtiyaçlarına cevap vereceğini ve başka herhangi bir dijital kaynakta bulunmayan özelliklerini anlattı. Kuzudişli’nin ardından sahneye gelen Proje Başkanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Hadis Veritabanı’nın ilim dünyası için önemi ve anlamından bahsettikten sonra, Hadis Veritabanı’nın tüm özelliklerini ve işleyişini doğrudan uygulamalı biçimde anlattı.

Etkinlik, projede emeği bulunan isimlere teşekkür plaketleri takdim edilmesinin ardından Sedat Anar’ın musiki dinletisiyle sona erdi.

Hadis alanında çalışan tüm araştırmacı ve akademisyenlerin yanı sıra alana ilgi duyan internet kullanıcılarının da istifade etmesi amacıyla açılışı yapılan projeye www.hadisveritabani.info adresinden ulaşılabiliyor. Kullanıcılar, kısa bir kayıt işleminin ardından sistemin sunduğu tüm imkânlardan faydalanabilecekler.

Altunizade Mah. Mahir İz Cad.

No: 26 Kat: 3

34662 Üsküdar / İstanbul